informatie

SOLARDYNAMIC

INNOVATIE IN SOLAR STRAATVERLICHTING

Hybride versie van model 218!

 

De SML Hybride werkt op zonne-energie als voorrang maar met eenvoudige back-up via het net om te weinig laden van de LifePo4 Lithium batterijen in donkere winterdagen te compenseren .

 

De 18 w LED uitvoering levert  ongeveer 2160 lm met montage op 3.5 meter hoogte en hoek van 120° geeft dit een mooi niet-agressief licht ( zoals licht bij volle maan ) en een absoluut minimum aan lichtvervuiling door de gerichte bundel . De masten werden hier op ongeveer 20 meter afstand van elkaar geplaatst .

 

De ‘smart’ regeling

 

De slimme ingebouwde besturing zorgt voor een spaarstand op  10% van het totale vermogen en schakelt automatisch aan bij donker , en natuurlijk ook weer uit als er voldoende licht is . Een bewegingssensor ( PIR ) schakelt voor een korte tijd de volle capaciteit in en zorgt voor opeenvolgende omschakeling van de verlichting in het brandpad hetgeen het veiligheidsgevoel extra verhoogd.

 

 Lichtvervuiling minimaal

 

Geen licht is geen optie in deze omgeving , bijgevolg is een gerichte bundel en rustige uitstraling van belang om de bewoners hun nachtrust  te gunnen en ook de nachtdieren niet te verstoren.

 

Het voorkomt vanzelfsprekend ook de verspilling door het vermijden van onnodig strooilicht en licht naar boven gericht zoals in het verleden .

 

Levensduur en comfort

 

De LED lampen hebben een geteste verwachte levens duur van 25 jaar en hoeven dus niet alle drie jaar vervangen te worden hetgeen de ‘total cost of ownership ‘ sterk positief beïnvloed .

 

De ingebouwde elektronische regeling is waterdicht ingegoten en heeft ingebouwde toleranties om een lange onbekommerde levensduur te garanderen.

 

Het zonnepaneel  geeft zelfs na 20 jaar nog meer dan 90% van zijn capaciteit, de behuizing is van roestvrij aluminium.

 

Het enige vervangingsonderdeel is het ingebouwde ( Plug &  Play ) batterijpack waar Elektro-holland koos voor de LIFePO4 Lithium batterij met lange levensduur ( 5 à 7 jaar ) en  later goede recyclage door een minimum aan chemische stoffen.

 

Netkoppeling

 

Om dure net aansluiting en ‘overkill’  te vermijden werd in samenspraak met de partijen gekozen voor een nuchtere eenvoudige oplossing . Per cluster van een 10-tal lampen of minder wordt er een aansluiting bij een particulier gemaakt met een afzonderlijke aftakking en slim metertje .

 

Rekenvoorbeeld : per 10 lampen van afgerond 20 w is het maximum afgenomen capaciteit 200w. ( theoretisch zou men tot 100 lampen kunnen gaan of 2000 w )

 

Netstroomverbruik

 

Theoretisch kan men uitgaan van 10 uren verlichting per nacht x 365 dagen = 3650 uren verlichting per jaar .

 

Van de 10 uren  nemen we in dit geval aan dat er maximum 10% volle vermogen nodig ( bewegingssensor) en 90% in spaarstand .

 

Formule  365dagen x 10uren x (10% aan 20 w) en (90% aan 20w x 30% ) geeft het jaarverbruik

 

Volgens het aantal zonne-uren ( voldoende sterk daglicht)  kunnen we ramen dat er  10 tot 20 dagen per jaar minder dan  5 à 6 uren voldoende daglicht is om de batterijen volledig op te laden .

 

Er kan bijgevolg uitgegaan worden van  80 % van 365 of 292 dagen uitsluitend zonne –energie

 

Via de netstroom adapter ( back-up ) wordt de lichtzekerheid gegeven voor de resterende 20% van de dagen of in totaal 20 dagen x 10 uren = 200 lichturen . Tijdens deze 200 lichturen is er 20% verbruik aan volle capaciteit  ( 20 x 20w = 400w ) en 80% aan spaarstandverbruik ( 80 x 7w = 560w ) . Dit geeft een geraamd jaarverbruik van 960 w  of afgerond 1 Kw per lichtpunt per jaar !

 

 

Overzicht en samenvatting:

 

De bewoners krijgen  voor hun comfort en veiligheid een aangename verantwoorde verlichting met een minimum aan ongewenste neven effecten.

 

De levensverwachting van de LED –Hybride laat een lange cyclus toe zonder vervangingskosten of technische tussenkomsten.

 

De slimme besturing zorgt voor licht wanneer het nodig is met voorrang voor gebruik van zonne-energie maar gecontroleerde back-up op netstroom voor lichtzekerheid ook in lange donkere dagen.

 

De zuinige oplossing door clusters van lampen aan te sluiten op een particuliere aftakking maakt haalbare aansluit en installatiekosten mogelijk zonder overkill .

 

Het jaarlijks verbruik per lichtpunt is  geschat op circa 1 Kw  ( minder dan 0.5€ )  maar de buurt krijgt wel  de comfortverhogende en veiligheidsgevoel versterkende aangename verlichting zonder ongewenste lichtvervuiling .

 

Solar Moonlight is leverbaar met de volgende bevestigingen:

Toepassing voor top bevestiging - uitligger/houder of seperate beugel.

Solar Moonlight is een unieke vinding. Het combineert de alles in 1 functie. Aan de bovenzijde bevindt zich het zonnepaneel aan de onderzijde is de lamp aangebracht en een sensor. Inwendig bevinden zich de accu en laadregelaar  en overige elektronica.


Alle elementen zijn als een lego systeem gebouwd, dit is altijd handig als er een onderdeel stuk gaat, dan kan deze makkelijke worden vervangen wat veel kosten scheelt, immers zou anders de hele lamp moeten worden vervangen.


De Solar Moonlight heeft haar naam te danken omdat het geproduceerde licht is als een helder maanlicht. Een mooi karakteristiek is dat de lamp op 10% van haar vermogen schijnt en als deze benaderd wordt volledig gaat branden.


Toepassingen: achterpadverlichting, wandelpaden, recreatie-terreinen. De wat zwaardere modellen zijn goed inzetbaar voor fietspaden, parkeerterreinen etc.